2010. január 4., hétfő

A mérnök beszámolója

Fordította: Shadow

Miután Brendon Hartley és Mirko Bortolotti tesztelhetett a Toro Rossonál decemberben, Laurent Mekies elmonda véleményét a három naporól.

"Igyekeztünk egy jól működő programot összeállítani, amely lehetőséget teremt arra, hogy összehasonlíthassuk Brendont és Mirkot, valamint hogy ők maguk visszajelzést kapjanak, hogyan viselkedik az autó különböző körülmények között" - mondta Laurent. "
"A program másik része, már inkább technikai jellegű. Minden alkalommal, mikor lehetőségünk van rá, teszteljük az úl elemeket, mielőtt ténylegesen beszereljük azt az új autóba. Ezek lehetnek mechanikus, vagy aerodinamikus alkatrészek is."
"Másik nagyon fontos tényező, hogy a következő szezoni nagy szabályváltozás: a tankulás betilátsa. Az autó sokkal nagyobb súllyal fog futni, tehát teszteltük a kocsit jó nehéz állapotában. Nem tankoltunk rá, a monocoque nem elég nagy, viszont sok nehezéket, súlyt használtunk, hogy vizsgáljuk az autó viselkedését."

Mi volt a fő cél a teszten?
"A versenyző prioritást élvezett a teszten. A jelenlegi szabályok mellett az új versenyzőknek nem igazán van lehetőségük F1-es autót vezetni."

Hogyan értékeled őket?
"Ugyanazt a programot teljesítette mindkét pilóta. Mikor elemezzük az új alkatrészeket, beállításokat, igyekszünk egyszerre csak egy elemen változtatni, így a pilótáknak lehetőségük nyílik, hogy megértsék/megismerjék a kerékcserét, milyen visszajelzést várunk el, hogyan változik az aerodinamika, stb."

Mi a legfontosabb?

"Hogy őszinte legyek a legfontosabb dolog mindig a sebesség és a köridő lesz."

Mit gondolsz a következetességről?
"Igen, a z fontos. De mindig azokat a versenyzőket preferálja egy csapat, akinek jó s tempója, mert azt remélik - főként a fiatal versenyzőknél - hogy a következetesség tapasztalattal jár. Természetesen itt van következetesség és képesség, hogy visszajelzéseket kapjunk, de ezek a dolgok mind a tapasztalattal jönnek."

Szoktatok időnként hazudni a beállítás-változásokról?
"Nem, soha nem állítunk valótlant! Azonban előfordul, hogy nem szólunk a versenyzőnek a változásról, amit eszközöltünk. Ez teljesen rendben van, ha tudod mire számíthatsz, és elég felkészült vagy, érezni fogod. Szóval időnként végzünk "vak" teszteket, de csakis a csapat és a versenyző hasznára."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése